• Slovinsko - 2. deň

          • Erasmus deň 2: Strávili sme veľmi inšpiratívne dopoludnie so žiakmi a učiteľmi.

            Prvá hodina bola hudobná . Všetci žiaci tancovali a spievali - anglickú, slovinskú a slovenskú pieseň. Pán riaditeľ nás doprevádzal na gitare a pani učiteľka na klavíri . Timka s Betkou krásne zahrali veľmi peknú skladbu, ktorou nadchli našich partnerov.

            Naši žiaci boli dnes "zaláskovaní" . Na ďalších dvoch hodinách najprv čítali komiksový príbeh dvoch zamilovaných tínedžerov, ktorí boli veľmi odlišní. Potom mali v zmiešaných medzinárodných dvojiciach vymyslieť pokračovanie príbehu - napísať a nakresliť možný koniec. Nakoniec svoju prácu odprezentovali v padlete, aj pred tabuľou v angličtine.

            Popoludní sme dostali špeciálne pozvanie do spoločnosti Perger Honey Heaven, ktorá má dlhoročnú tradíciu. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí a ochutnali skvelé a zdravé dobroty bez akýchkoľvek umelých prídavkov a farbív - cukríky, medovníky a nealkoholickú medovinu.

            Neskoré popoludnie sme strávili prehliadkou mesta Slovenj Gradec . Sprievodca nám porozprával o histórii mesta a ukázal nám najdôležitejšie miesta - sochu Gandhiho /mesto je držiteľom titulu 'Posol mieru'/, kostol sv. Alžbety a rodisko slávneho komponistu Huga Wolfa.

            Tento úspešný deň sme zakončili kopčekom alebo dvoma , skvelej zmrzliny.

            A po celý čas SLOvenskí a SLOvinskí žiaci utužovali medzinárodné priateľstvá v ANGLIČTINE.

             

          • Slovinsko - 1. deň

          • Počas prvého dňa mobility sme spoznávali našu partnerskú školu. Žiaci partnerskej školy mali pripravenú prehliadku školy v malých zmiešaných medzinárodných skupinkách. Ukázali nám rôzne učebne a hodiny, kde si žiaci vyskúšali postaviť domčeky z kociek na matike , hladkali zvieratká v minizoo na hodine biológie, prezreli si krásnu telocvičňu a knižnicu a naučili sa niečo nové.

            Potom nás čakal kvíz o škole - koľko sme si zapamätali. Nasledovala aktivita "Nájdi si kamaráta" - kde sa žiaci rozprávali a zisťovali o sebe rôzne info.

            Po celý čas komunikovali v ANGLIČTINE

            Dnes sme tiež absolvovali oficiálne uvítanie na radnici . Čakala nás pani viceprimátorka a po krátkom zoznámení nás usadili v zasačke. Pani viceprimátorka nám porozprávala o meste, jeho histórii a školskom systéme. Vymenili sme si darčeky reprezentujúce naše krajiny. Žiaci boli milo prekvapení - dostali odznaky mesta, ceruzky a malú sladkosť v peknej krabičke .

            Potom sme sa prešli centrom mesta a osviežili sa výbornou zmrzlinou.

            Po návrate do školy sme sa naobedovali v školskej jedálni a oddýchli si v knižnici.

            Dnešné popoludnie sme strávili športovo . Najprv sme sa zahrali " Štafetové piškvorky ", potom basketbalový "Knockout" a volejbal a na záver behaciu hru "Kameň, papier, nožnice". Pri všetkých hrách žiaci súťažili v zmiešaných medzinárodných tímoch a okrem športového talentu museli ukázať aj svoj um a bystrosť, ak chceli vyhrať.

            Večer sa končil voľnými hrami podľa vlastného výberu .

             

             

          • Slovinsko - príchod

          • We are here in SLOvenia. Warm welcoming was waiting here for us, with music and welcome speech in 3 languages .

            All our pupils met their partners and kind families that took them to their homes - we are really thankful.

            And looking forward to attending the activities waiting for us during our ERASMUSWEEK

             

            Týždeň Erasmus v Slovinsku začína - jupí

            Naši partneri nás čakali pred školou, kde nás veľmi vrelo privítali. Čakala nás tradičná Slovinska hudba a príhovor v troch jazykoch! Áno, dokonca aj v slovenčine, čo nás veľmi milo prekvapilo. Slovinskí žiaci mali pripravené kartičky s menami našich žiakov, a tak si veľmi rýchlo našli svojich kamarátov. Po krátkom zoznámení sa /samozrejme v angličtine/ si rodiny odviezli našich žiakov domov, kde na nich čakala večera

            Už sa veľmi tešíme na týždeň plný zážitkov, spoločných aktivít a nových skúseností

          • Intervencia - 8. ročník

          • V apríli žiaci 2. stupňa vypĺňali anonymnú anketu, v ktorej sa vyjadrovali k problémovým situáciam v rodine a škole. Na základe výsledkov z ankety sme zorganizovali stretnutie s p. psychologičkou Medzihorskou z RCK, BB, ktorá sa s nimi rozprávala a robila rôzne aktivity. Našou snahou je, aby sme sa v škole cítili všetci dobre a bezpečne, a preto chceme stále vzniknuté situácie riešiť a naše prostredie zlepšovať. 

            Veľmi pekne ďakujeme za spoluprácu pani psychologičke i žiakom ôsmeho ročníka, ktorí sa na celom stretnutí podieľali aktívne.

            ´Bolo to veľmi príjemné a veľmi dobre sme sa porozprávali.´  (´Diana B.)

            ´Bolo to zaujímavé, veľa sme sa o sebe dozvedeli navzájom a bolo to super :-)´  (Sofka C.)

          • Včelársky krúžok 3

          • V pondelok 15.5. prišiel medzi nás pán Vidhold a priniesol so sebou medzistienky, vypletené rámiky spolu so zatavovačkou. Žiaci si mohli vyskúšať to, čo im pán učiteľ Hradil ukazoval počas vyučovania v triede. Že ich to bavilo, si môžeme pozrieť na fotografiách. Ďakujeme pánovi Vidholdovi za jeho ochotu prísť medzi nás a ukázať žiakom, ako si rámiky pripravuje on sám.

          • TAKE ME OUT TÝŽDEŇ VONKU 2

          • Napriek minulotýždňovému nepriaznivému počasiu sa nám podarilo aktívne sa zapájať do výzvy Take me out Týždeň vonku (15.5. - 22.5.). V areáli školy sme sa učili slovenčinu, angličtinu, biológiu, ale i matematiku a mnohé iné predmety. 

          • Slovinsko - príprava na mobilitu

          • Naša mobilita v Slovinsku sa nezadržateľne blíži a my sa na ňu zodpovedne pripravujeme. V pondelok mali žiaci spolu s p. učiteľkami stretnutie, na ktorom si pripomenuli zásady správania sa počas mobility, zoznámili sa so svojimi budúcimi kamarátmi (zatiaľ len papierovo :-)), rozdali sme si tričká a darčeky pre rodiny. V prípravách pokračujeme ďalej.

          • Deň mlieka

          • Od roku 1957 sa 16.5. oslavuje Medzinárodný deň mlieka. Aj deti v ŠKD si spolu s p. učiteľkou Uličnou pripomenuli dôležitosť mlieka v našom stravovaní a si vytvorili plagát s mliečnymi výrobkami.

          • TAKE ME OUT TÝŽDEŇ VONKU - 15. až 19. 5.

          • Tento týždeň sa naša škola zapojila do kampane "Take me out týždeň vonku". Hlavným cieľom výzvy je stráviť so žiakmi vonku viac času, ako zvyčajne a podporiť tak ich imunitný systém, pohodu a šťastie. Napriek nepriaznivému počasiu veríme, že sa nám podarí túto výzvu čo najlepšie splniť.

            Zatiaľ naši žiaci absolvovali vonku hodiny MAT, TEC, ANJ, BIO, TSV, SJL... aj napriek občasnému mrholeniu sa im to páčilo .

          • Ochutnávka ovocia

          • Školský program Európskej únie s finančnou podporou EÚ pripravil pre deti z našej ZŠ a MŠ ochutnávku ovocia ako jednu so sprievodných vzdelávacích aktivít „školského programu 2022/2023.“ Cieľom tohto podporného projektu je zvýšiť záujem o konzumáciu ovocia či zeleniny, zapojiť všetky zazmluvnené školy a ich deti. Snahou tejto akcie je, čo najviac priblížiť školský program Európskej únie s finančnou pomocou EÚ žiakom, rodičom, učiteľom a zamestnancom v školstve.

          • Deň matiek

          • Deň matiek je deň, kedy sa vzdáva úcta matkám a materstvu. Je oslavovaný v rôzne dni. Na Slovensku sa deň matiek oslavuje druhú májovú nedeľu. V tento deň dávajú deti svojim mamám dary, často vlastnoručne vyrobené.

            Aj my,druháci sme vyrobili darčeky pre naše milované mamičky.

            Aj žiaci ŠT-II. vyrobili na Deň matiek darčeky pre svoje mamičky,aby ich potešili.

            Žiaci 1.roč. a 3. roč. vyrábali pozdravy pre mamičky.

            Žiaci našej školy napísali veľmi pekné básne pre svoje mamičky.

             

          • Sadenie ríbezlí

          • Na okolí našej školy nám záleží. Žiaci i zamestnanci stále usilovne pracujú na tom, aby bolo krajšie a zelenšie. Žiaci ŠT2 na hodine PVC vysadili ríbezle, ktoré sme dostali cez projekt ŠKOLSKÁ ZÁHRADA 2023 - PROJEKT ŠKOLSKÉHO PROGRAMU EURÓPSKEJ ÚNIE S FINANAČNOU PODPOROU EÚ.

          • Pohybom ku zdraviu

          • 10.máj - Svetový deň Pohybom k zdraviu bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a pripomíname si ho od roku 2002. Táto celosvetová iniciatíva je zameraná na zvýšenie povedomia verejnosti o význame pravidelnej pohybovej aktivity a jej benefitoch pre zdravie. Aj naši žiaci s pani asistentkou Majkou Oremovou mali rôzne pohybové aktivity v popoludňajších hodinách.

             

          • Deň Európy

          • 9.5. oslavujeme Deň Európy. My sme si ho na našej škole pripomenuli o deň neskôr rôznymi aktivitami. Žiaci 9. ročníka prezentovali ostatným spolužiakom 2. stupňa základné informácie o Európe. Potom nasledoval kvíz, ktorý overil, koľko si spolužiaci zapamätali. A samozrejme boli aj víťazi, ktorí dostali drobné odmeny. Ďakujeme všetkým za prípravu i účasť.

          • Ekokódex

          • Počas dvoch rokov, odkedy sme sa zapojili do projektu ´Zelená škola´ sme sa riadili Ekokódexom. Náš Ekokódex žiaci 6.,7. a 8. ročnika preniesli aj do básne. Žiaci vo všetkých ročníkoch kreslili obrázky na rôzne témy. Tieto témy zahŕňali aktivity Zelenej školy počas celého trvania projektu.V takejto podobe si žiaci ľahšie pripomenú ako môžu pomôcť s ochranou prírody nie len v našej škole.

          • Slávik Slovenska 2023

          • 5.5.2023 sa uskutočnilo okresné kolo Slávik Slovenska 2023, kde nás reprezentoval Riško Baláž a umiestnil sa na krásnom 3.mieste. K úspechu mu

            gratulujeme

            a ďakujeme za reprezentáciu školy

            Za hudobný doprovod ďakujeme Marianke Slúkovej a prípravu pani učiteľke Janke Guľášovej

            Riško nás reprezentoval v utorok aj na súťaži Spievanky pod Vartovkou - ďakujeme za reprezentáciu

          • Exkurzia - včely

          • Keď je včela maličká, voláme ju včelička. Keď vyrastie a je veľká, potom nazýva sa včielka. Kedy sa z nej stane včela? Keď nazbiera peľu veľa. Naši štvrtáci a tretiaci sa 4.5. naučili o včelách veľa zaujímavostí. Pani Rybárová im ukázala príbytok včiel zvnútra, matku(kráľovnú) ako sa tvorí plást a medomet na vytáčanie medu. Veľmi sa nám tam páčilo a touto cestou sa chceme ešte raz poďakovať pani Rybárovej za ochotu a zaujímavú prednášku.

          • Vyučovanie v miniarboréte

          • Vyučovanie v okolí školy pokračuje. V piatok 5.5.2023 naši štvrtáci spoznávali stromy v miniarboréte. Ich úlohou bolo správne vyplniť tajničku na základe otázok, na ktoré museli hľadať odpovede na informačných tabuľkách,  ktoré sú umiestnené pri jednotlivých stromoch.

          • Rovesnícke učenie - téma Bylinky

          • Dňa 4.5.2023 si v rámci rovesníckeho vzdelávania siedmaci pre svojich spolužiakov pripravili prezentácie o liečivých bylinkách, ktoré sa rastú v areáli našej školy, niektoré sú vysadené v bylinkovej špirále. Žiaci museli pozorne sledovať, pretože po odprezentovaní si išli osobne natrhať lístky z byliniek, ktoré im siedmaci predstavili. Na záver si žiaci pochutnali na teplom bylinkovom čaji, na ktorý boli použité nazbierané bylinky. 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Senohrad
      • +421 455595240
      • Školská jedáleň: +421 455595231
      • Senohrad 129, 962 43 Senohrad 962 43 Senohrad Slovakia
      • Mgr. Zlatica Horniaková
      • 37833898
      • 2021672620
      • Mgr. Eva Zelmanová, PhD.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje