• Screeningové vyšetrenie zraku

          • V pondelok 21.11. žiaci našej ZŠ a MŠ, ktorí prejavili záujem, absolvovali v priestoroch školy screeningové vyšetrenie zraku. Veľká vďaka patrí pánovi farárovi Martinovi Kňažekovi, ktorý zabezpečil, aby toto vyšetrenie bolo bezplatné. Ďakujeme.

          • Karta budúcnosti

          • Na hodinach angličtiny sa žiaci 9. ročníka učili vyjadriť rôzne stupne buducnosti - blízku aj ďalekú... reálne premýšlali a plánovali vlastnú budúcnosť - školy, sny, zamestnanie.... Vytvorili si svoje karty budúcnosti (motivácia, ambície, plánovanie budúcnosti), na ktoré sa budú celý rok pozerať,  aby vedeli čo chcú dosiahnuť a kam smerovať... majú to naplánované v krokoch.

          • Literárna exkurzia v Múzeu A. Sládkoviča

          • V piatok 18.11. žiaci ôsmeho ročníka navštívili rodné mesto A. Sládkoviča. Hlavným bodom programu ich exkurzie bolo múzeum A. Sládkoviča, kde sa dozvedali nové poznatky, ale zároveň si aj overovali už známe informácie pomocou pracovných listov. Svoje znalosti si vyhodnotili pri sladkých koláčikoch.

          • Divadielko na hodine ANJ

          • Naši žiaci na vyučovacích hodinách nesedia len v lavici. Šiestaci si na angličtine upevňovali prítomný priebehový čas hravou formou, keď si počas hodiny hrali divadielko a názorne predvádzali preberané gramatické javy.

          • Projekt Slnečnej sústavy

          • Po prebratí kapitoly venovanej vesmíru, mali žiaci 4. ročníka vytvoriť projekt Slnečnej sústavy podľa svojich vlastných predstáv. Tieto témy ich zaujali a inšpirovali natoľko, že vytvorili 3D modely slnečnej sústavy, ktoré zdobia priestor našej školy. Ďakujeme aj všetkým rodičom, ktorí pomohli vytvoriť takéto kvalitné diela.

          • Vzdelávanie hrou

          • Naši žiaci mali možnosť dozvedieť sa viacero zaujímavostí o ovocných stromoch a ich starých odrodách prostredníctvom putovnej spoločenskej hry. Hru sme mali zapožičanú z projektu SadOVO.

          • Okresné kolo olympiády zo slovenského jazyka

          • Vo štvrtok 10.11.2022 sa v CVČ Krupina konalo okresné kolo olympiády zo slovenského jazyka. Našu školu reprezentovala žiačka 9. ročníka  Alžbetka Chmelková, ktorá sa umiestnila na krásnom 2. mieste. Betke všetci srdečne blahoželáme a ďakujeme.

          • Program Erasmus+, Školiaca a kooperačná aktivita v Dánsku

          • V termíne od 6.11. do 9.11. sa naša pani učiteľka Mgr. Lucia Krčmáriková zúčastnila školiacej a kooperačnej aktivity, ktorá bola realizovaná s finančnou podporou programu Erasmus+, v Dánsku, odkiaľ si priniesla veľké množstvo informácii a nadviazala kontakty s učiteľmi s rôznych krajín. Veríme, že tieto jej skúsenosti budeme môcť využiť pri programoch Erasmus+, ktoré, ako všetci dúfame, nám schvália.

            Popis celého pobytu slovami pani učiteľky:

            V nedeľu večer sme mali príchod do miesta konania (Hotel Bella Sky Copenhagen). V pondelok 7.11. prebiehala aktivita od rána 8:30 do večera 17:00 – samozrejme s prestávkami. Začali sme prezentáciou účastníkov. Najprv organizátori predstavili seba a školiacich pracovníkov. Organizátori mali pre nás rôzne typy aktivít. Začali sme s rýchlym zoznámením sa /tzv. warm-up/ pomocou všeobecných otázok a odpovedí. Nasledovali prednášky zamerané na oboznámenie účastníkov s programom Erasmus+, najmä na vytváranie malých partnerstiev v sektore KA2.  Poobede nás rozdelili na viac skupín, kde sme tiež vytvorili skupinky 5-6 účastníkov. Tam sme každý predstavili svoju organizáciu a svoje projektové plány a vízie. Tieto sme potom rozvíjali ďalej na základe stanovených priorít programu Erasmus+. V rámci skupiniek sme sa vymieňali, takže sme sa zúčastnili na každej priorite. Večer sme mali neformálne stretnutie, kde sme mohli bližšie spoznať našich potenciálnych partnerov. Mne sa podarilo naplánovať potenciálnu realizáciu mobilít v Slovinsku, Grécku, Írsku, Švédsku, Macedónii, Estónsku, Nemecku.

            Na druhý deň boli aktivity už zamerané konkrétnejšie. Rozdelili sme sa podľa sektorov vzdelávania, v rámci ktorých sme sa potom venovali špecifickým témam na základe nášho záujmu – plánovanie, realizácia, financovanie, prihláška... všetko, čo k vytvoreniu projektu patrí. Boli vytvorené 4 okruhy, v ktorých sme sa mohli voľne pohybovať podľa našich potrieb a záujmu. Počas týchto aktivít sme si navzájom vymieňali naše nápady, skúsenosti, postrehy, ale aj, a hlavne, kontakty medzi sebou. Spoznali sme potenciálnych partnerov, prostredie ich škôl, potrieb a problémov, ktoré by sa dali vyriešiť vďaka realizácii projektov. Aktivita bola ukončená v neskorých popoludňajších hodinách poďakovaním a vyhodnotením celého stretnutia.

            Celkovo hodnotím celú aktivitu výborne, ako veľmi prospešnú a potrebnú pre plánovanie akýchkoľvek projektov a najmä získavanie kontaktov.

          • Jeseň v ŠKD

          • Dňa 24.9. bol svetový deň mlieka na školách. V ŠKD sme tento deň absolvovali o čosi neskôr. Pozreli sme si prezentácie, rozprávali sa, vypracovali pracovné listy a všetko sme ukončili mliečnym prípitkom.

            V mesiaci október sme si vytvorili krásny projekt ´Hrady a Zámky na Slovensku´. Deti priraďovali názvy hradov a zámkov k obrázkom, učili sa orientovať na mape, a nakoniec si vytvorili vlastnú mapu z hradov a zámkov.

            Počas mesiacov september a október sme zbierali a pracovali s prírodným materiálom. Rozprávali sa o slušnom správaní sa v ŠJ v ŠKD, ale tiež v dopravných prostriedkoch. Snažili sme sa vedieť pomenovať rôzne druhy ovocia a zeleniny. Pozorovali sme stromy a rastliny okolo nás, navrhovali vlastné mince a bankovky, vyrobili darčeky pre starých rodičov, pracovali s odpadovým materiálom. Čítali si pranostiky, príbehy, rozprávky, príbehy Detský čin roka. Hrali sa a súťažili na školskom ihrisku a mnoho ďalšieho.

          • Halloween

          • Vo štvrtok 27.10. sme si so žiakmi prvého stupňa urobili Halloween. Dozvedeli sme sa ako tento sviatok oslavujú deti v USA či Británii, naučili sme sa nové slovíčka a zabavili sme sa na Halloweenskej párty, na ktorú nám šikovní rodičia prichystali aj výborné pohostenie.

          • Návšteva mineralogického múzea v B. Štiavnici

          • Žiaci deviateho ročníka sa na hodinách biológie učia o mineráloch a ich vlastnostiach, v múzeu získali reálnu predstavu o tom, ako vyzerajú. Vypracovali viacero úloh v pracovných listoch a nakoniec sa zahrali geologické pexeso. 

          • Kompostovisko

          • Pán školník s pani upratovačkami a žiakmi 7. ročníka pripravili miesto pre nové kompostovisko. Ďakujeme všetkým za materiál a pomoc.

          • Učenie vonku v októbri

          • Stále - pokiaľ nám počasie dovolí - trávime niektoré vyučovacie hodiny vonku a dozvedávame sa veľmi veľa zaujímavostí.

          • Pečenie koláča

          • V areáli našej školy rastú dve staršie jablone. Z úrody jabĺčok žiaci 7. a 9. ročníka upiekli chutný jablkový koláč. Potrebovali by však ošetriť, ak poznáte šikovného a ochotného ovocinára, dajte nám prosím vedieť.

          • Výtvarná výchova v areáli školy

          • Vyučovanie vonku pokračuje aj v mesiaci október. Na hodinách výtvarnej výchovy žiaci vytvárali originálne a krásne obrázky z prírodného materiálu v areáli školy. 

          • Hlasovanie v O2 Športová akadémia Mateja Tótha

          •  

            Nedostatok pohybu u detí je problém. Jedným z riešení je O2 Športová akadémia Mateja Tótha, ktorú môžete aj tento rok vybojovať pre svoje deti. Hlasujte každý deň za našu ZŠ. Aj vy totiž svojim hlasom rozhodnete, v ktorých školách sa deti rozhýbu pod vedením olympijského víťaza Mateja Tótha.
            Akadémia pomocou prepracovanej metodiky a školených trénerov poskytuje deťom všeobecný
            športový základ, ale aj motiváciu a pozitívny vzťah k pohybu. Tréningy sú vyskladané tak, aby deti
            športovali hravo, dbá sa na ich telesný aj duševný vývin.
            Čo môže naša škola vyhrať?
            Víťazná škola získa odborné vedenie jednej 20 člennej skupiny na celý školský rok zadarmo alebo
            balík športových pomôcok a vyškolenie pedagóga metodikou ŠAMT. Vďaka tomu môže škola
            implementovať inovatívne prvky metodiky ŠAMT aj do vyučovacieho procesu ostatných žiakov školy.
            Hlasovanie prebieha od 20. októbra 2022 do 30. novembra 2022!
            Zdvojnásobte počet hlasov.
            Prečítajte si článok na www.soda.o2.sk/pohyb a kliknite na súťažný banner pre využitie
            bonusového hlasu.
            Takto získate pre školu každý deň 2️⃣x viac hlasov!!!
            Naša škola je v kategórii 101 – 270 žiakov.
            Školy, ktoré vyhrali minulý rok sa tento rok nemôžu súťaže zúčastniť.
             

            Minulý školský rok nám víťazstvo uniklo o milimeter. Veríme, že tento rok to všetci spolu dotiahneme do víťazného konca :-)

            Ďakujeme za každý váš hlas a držíme si spolu palce.

             

          • Lesnícke múzeum vo Zvolene a Pustý hrad

          • V piatok, 14.10.2022, sme navštívili znovuotvorené Lesnícke múzeum vo Zvolene. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí o lese, o živote v ňom, jeho rastlinách a živočíchoch. Deviataci si pozreli aj výstavu Život v pralese. Pozreli sme sa aj na jeden z najstarších hradov na Slovensku - Pustý hrad, ktorý poriadne preveril naše sily. My sme však všetko super zvládli.

          • Súťaž o ovocné stromy a kry

          • Súťaž na Záhrada.sk, do ktorej sa zapojila aj naša škola, má už svojich výhercov. Podarilo sa nám umiestniť na 4. mieste. Cenou pre školu sú dva ovocné stromy a 4 kry. Veľká vďaka patrí pani učiteľke Záchenskej, ktorá nás do súťaže zapojila a samozrejme i každému z Vás, kto ste poslali hlas. Ďakujeme.

            Výsledy si môžete pozrieť tu: 

            https://www.zahrada.sk/magazine/tabulka-sutaz/

          • Deň európskych jazykov

          • Každý rok si 26.9. pripomíname Deň euróskych jazykov. My sme na našej škole oslávli tento deň v pondelok 10. októbra. Deň sme začali divadelným predstavením v anglickom jazyku. Potom sme sa presunuli do tried, kde prebiehali prezentácie krajín a rôzne aktivity, ktoré si pre svojich spolužiakov pripravili dievčatá a chlapci z 8. a 9. ročníka. Všetci sme si tento deň užili.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Senohrad
      • +421 455595240
      • Školská jedáleň: +421 455595231
      • Senohrad 129, 962 43 Senohrad 962 43 Senohrad Slovakia
      • Mgr. Zlatica Horniaková
      • 37833898
      • 2021672620
      • Mgr. Eva Zelmanová, PhD.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje