• Rím - Kurz pre učiteľov - 5. a 6. deň

          • Naši učitelia v piatok úspešne zavŕšili svoj kurz v Ríme. V aplikácii Bookwidgets sa učilipripravovať rôzne kvízy a cvičenia pre žiakov a pomocou stránky ClassDojo si vytváralitriedne skupiny a triedne nástenky. Rovnako sa oboznámili s fungovaním sociálnych sietía s bezpečnosťou na internete.Posledný deň kurzu ukončili diskusiou, záverečným hodnotením a hlavne odovzdanímcertifikátov o absolvovaní kurzu.

            Posledný deň bol vyhradený na kultúrne aktivity. V rámci nich naši učitelia navštívili BazilikuSvätého Petra, asi najznámejšiu cirkevnú stavbu v Ríme a Kapitolské múzeá, ktoré sapovažujú za najstaršie národné múzeá na svete.

          • Rím - Kurz pre učiteľov - 3. a 4. deň

          • Počas ďalších dní v Ríme sa naši p.učitelia oboznamovali a samozrejme aj aktívne pracovali s ďalšími aplikáciami vďaka ktorým budú môcť spestriť a zatraktívniť svoje hodiny. V aplikácii Plickers vytvárali rôzne kvízy, v Nearpod si pripravili celú vyučovaciu hodinu a v BookWidget skúšali rôzne aktivity pre svojich žiakov.

            V stredu poobede si spolu so sprievodcom Giorgiom pozreli historický Rím. Svoju prehliadku začali pri Koloseu, prešli sa okolo Forum Romanum, obdivovali Trajánov stĺp, cez Benátske námestie prešli k Národnému múzeu. Zastavili sa pred budovou, v ktorej súdili Giordana Bruna a Galiela Galieu. Prechádzku so zaujímavým rozprávaním ukončili pri slávnom Panteóne.

          • Rím - Kurz pre učiteľov - 1. a 2. deň

          • Od 10.7.2023 v rámci programu Erasmus+ K122 sa vybrali traja naši učitelia zvýšiť svoje digitálne zručnosti do Ríma na kurz ´ The Fundamental ICT Tools for Education´. Pani riaditeľka Eva Zelmanová, pán učiteľ Peter Gajdošík a pani učiteľka Zlatica Horniaková začali v pondelok ráno kurz v nezvyčajných priestoroch fotografického štúdia. V prvý deň sa im predstavila lektorka Salome Jugeli a následne sa predstavili navzájom. Spoznali kolegov z Čiech, Rumunska, Maďarska a Španielska. Oboznámili sa so základnými nástrojmi IKT. Na ďalší deň už aktívne pracovali s ChatGPT (umelou inteligenciou), v ktorej vytvárali rôzne úlohy. 

            Samozrejme, nemožno navštíviť Rím a nevidieť rôzne pamiatky. Vo svojom voľnom čase sa im podarilo zatiaľ navštíviť námestie vo Vatikáne, múzeum Lenoadra da Vinciho, Anjelský hrad, prejsť sa po Španielskych schodoch, hodiť mince do fontány DiTrevi. Prešli sa starým Rímom okolo nezabudnuteľného Kolosea, Forum Romanum, Pomníka Viktora Emanuela II. a samozrejme nemohli vynechať sochu vlčice spolu s Remusom a Romulom.

          • Ukončenie školského roka 22/23

          • V piatok 30.6.2023 sme slávnostne ukončili školský rok. Pani riaditeľka zhodnotila celý rok, poďakovala všetkým žiakom, zamestnancom, rodičom a priateľom školy. Žiaci s výborným prospechom a vzorným správaním boli ocenení. Rozlúčili sme sa s deviatakmi, ktorí symbolicky odovzdali žiakom ôsmeho ročníka kľúč od školy.

            Všetkým Vám prajeme krásne a pohodové leto a deviatakom veľa úspechov v ďalšom živote.

          • Slávnostná akadémia 2023

          • Dnes 28.6. sa konala na našej škole Slávnostná akadémia, na ktorej boli odmenení žiaci, ktorí reprezentovali našu školu na rôznych súťažiach, či už športových, talentových alebo vedomostných. Slávnosť spestrili žiaci zaujímavým programom - básničkami, pesničkami, tancom, humornými scénkami. Celú akciu pripravili a zároveň ňou sprevádzali žiaci deviateho ročníka.

            Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí nás počas celého roka reprezentovali, ďakujeme všetkým pani učiteľkám a pánom učiteľom, ktorí žiakov na súťaže pripravovali. Ďakujeme všetkým žiakom, pani učiteľkám, pánom učiteľom, Evke Guttenovej a Agneske Dolinskej, ktorí sa podieľali na príprave dnešného programu. Ďakujeme všetkým za krásnu akciu.

          • Čím chceš byť

          • Dňa 14.6.2023 navštívili žiaci ŠKD v rámci akcie "Čím chceš byť" pekáreň v meste Šahy. Deti sa dozvedeli viac o práci pekára. Čo všetko a ako musia pracovníci pekárene urobiť, aby sme si mohli ráno kúpiť čerstvé rožky, chlebík, anglické rožky a iné pečivo. Deti boli zvedavé a pýtali sa rôzne otázky. Ku koncu prehliadky si mohli vyskúšať aj výrobu Bratislavských rožtekov a od pekárne dostali dostali žiaci výborné Anglické rožky. Týmto by sme sa chceli veľmi pekne poďakovať pani A.Medveďovej, ktorá nám túto prehliadku zabezpečila.

          • Hračky z odpadového materiálu

          • Žiaci 2. ročníka na hodine VYV a tiež žiaci s pani asistentkami v popoludňajších hodinách vytvorili úplne jednoducho hračky z odpadového materiálu. Žiaci sa zabavili ako pri výrobe,tak i pri samotnom hraní.

          • Program Kariérového poradenstva

          • Žiaci 8. ročníka absolvovali v 2. polroku tohto školského roka program Kariérového poradenstva, kde sa na 4 stretnutiach venovali rôznym aktivitám. Program stretnutí vznikol v spolupráci s Regionálnym centrom kariéry. Cieľom celého programu bolo oboznámiť žiakov s rôznymi povolaniami a aspoň čiastočne ich nasmerovať k povolaniu, ktoré je pre nich vhodné. 

          • Školská atletika st. žiakov/žiačok ZŠ - súťaž družstiev - okresné kolo

          • Tento školský rok súťažili 6 členné družstvá chlapcov aj dievčat v Krupine 23. 5. 2023 v siedmich disciplínach – beh na 60m, 800m, skok do diaľky, skok do výšky, hod vortexom, vrh guľou, štafeta 4x60m. Družstvo chlapcov (J. Petrovič, A. Kozinský, Tadeáš Dolinský, S. Gazdík, M. Sliacky, T. Fintor) aj družstvo dievčat (T. Urbanová, A. Chmelková, H. Turanová, N. Škvarková, A. Seková, E. Dvorská) získali zhodne 3. miesto. Umiestnenia v jednotlivých disciplínach:

                           1. miesto – T. Dolinský – hod vortexom – 55,42 m

                           1. miesto – A. Kozinský – vrh guľou – 9,98 m

                           2. miesto – S. Gazdík – hod vortexom – 53,09 m

                           2. miesto – štafeta 4x60 m - chlapci

                           3. miesto – J. Petrovič – skok do výšky – 145 cm

                           3. miesto – E. Dvorská – hod vortexom – 37,94 m

                           3. miesto – A. Seková – beh na 60 m – 8,82

                           3. miesto – A. Chmelková – vrh guľou – 6,75 m

                           3. miesto – štafeta 4x60 m dievčatá

            Všetkým ďakujeme za krásnu reprezentáciu školy.

          • Super florbal pohár - krajské kolo

          • Naši žiaci ako víťazi okresného kola sa 17.5. 2023 zúčastnili aj krajského kola v Brezne, kde sa rozhodne medzi
            veľkými školami nestratili, statočne bojovali o každý bod a získali ďalšie skúsenosti.

            Školu reprezentovali – D. Berac, Tadeáš Dolinský, S. Gazdík, A. Habiňák, T. Heveš, A. Kozinský, J. Petrovič, M. Sliacky.

          • Čokoládová tretra 2023

          • Aj tento rok sa žiaci našej školy zúčastnili tejto zaujímavej súťaže v Žiari nad Hronom – 19. 5. 2023. Je to bežecká súťaž pre deti vo veku 6 – 11 rokov. Školu reprezentovali – S. Matejka, J. Šimo, V. Vicianová, N. Štefanská, H. Guttenová a A. Dolinská. Najlepšie umiestnenie dosiahol S. Matejka v behu na 100 m – 22. miesto.

            Všetkým ďakujeme za reprezentáciu.

          • Tropical world

          • Školský výlet I. stupeň - Dňa 9.6. mali žiaci I. stupňa naplánovaný školský výlet na Muránsku planinu. Z dôvodu nepriaznivého počasia sme zvolili náhradný program. Navštívili sme Tropical world – kontaktnú ZOO Zvolen. Kontaktná ZOO je zameraná na plazy, obojživelníky, ryby a hmyz. Žiaci mali možnosť vidieť pytóna, koralovky, chameleóny, korytnačky a ďalšie druhy zaujímavých živočíchov. Pre žiakov bolo veľkým zážitkom, že mohli pohladkať alebo podržať korytnačku, chameleóna, ale aj rôzne druhy hadov. Niektoré deti mali zo začiatku strach, ktorý však veľmi rýchlo nahradila zvedavosť. Chceli si vyskúšať, či je had naozaj slizký, zaujímalo ich, aký pevný má korytnačka pancier, či chameleón naozaj mení svoje sfarbenie a pod. Žiaci sa dozvedeli množstvo nových informácií. Musíme pochváliť našich žiakov nielen za vzorné správanie, ale hlavne za to, že prekonali svoj strach z plazov. Po skončení prehliadky sme sa presunuli do mesta, kde sme si chvíľu posedeli na výbornej zmrzline, ale aj na sladkom koláčiku. Bol to veľmi vydarený a zaujímavý školský výlet.

          • Bojnice

          • V piatok 9.6. žiaci 5. až 8. ročníka nasadli na autobus, samozrejme spolu s pani učiteľkami :-), a vybrali sa na výlet do Bojníc. 

            Ich kroky smerovali najprv do Domu ilúzií, kde sa ocitli v zázračnom svete optickej ilúzie, trick-artového umenia a modernej formy zobrazovania reality. Po ukončení prehliadky nasmerovali svoje kroky okolo Bojnického zámku do ďalšieho začarovaného sveta - Zrkadlového bludiska. V priestore plnom zrkadiel hľadali cestu von, našťastie, sa to podarilo každému. 

            Vydarený výlet :-)

          • Slovinsko - Beseda

          • V stredu 7.6. sa konala v priestoroch našej školy beseda k absolvovanej mobilite v Slovinsku v rámci projektu Erasmus+.

            Besedu začali žiaci tancom, ktorý sa naučili v Slovinsku. Následne mala príhovor pani riaditeľka, ktorá porozprávala o projekte a najbližšie pripravovaných aktivitách. Po nej naši deviataci Števka a Tomáš porozprávali o programe počas pobytu v hosťujúcej škole. Neskôr sa k nim pridali ostatní účastníci mobility, ktorí pridali svoje skúsenosti a zážitky. V závere ostal priestor na otázky.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na príprave besedy a ďakujeme všetkým, ktorí sa jej zúčasnili.

            Pokračujeme ďalej :-)

          • Slovinsko - Poďakovanie

          • Projekt Erasmus+ - Mobilita Slovinsko

            Touto cestou chceme poďakovať pani starostke Mgr. Erike Turanovej za pomoc pri zabezpečení darčekových predmetov pre hostiteľov.

            Ďalšie poďakovanie patrí pánovi šoférovi Michalovi Medveďovi za bezpečnú cestu a ústretovosť (SAD Krupina, s.r.o.).

            Najväčšie poďakovanie patrí pani učiteľke Krčmárikovej, vďaka ktorej sa mohol tento projekt uskutočniť (a čakajú nás aj ďalšie). Strávila veľa hodín pri napísaní projektov, ktoré boli všetky úspešné, neustále komunikuje s hostiteľskými krajinami, aby mala každá mobilita hladký priebeh a účastníci sa cítili príjemne.

            A samozrejme vďaka patrí všetkým zamestnancom, ktorí priložili ruku k projektu, či už prípravou žiakov, výrobou darčekov, vypracovaním projektov a programov...

            Veľké ĎAKUJEM aj žiakom, ktorí sa zúčastnili projektu a vzorne reprezentovali našu školu, obec i krajinu.

          • Dopravná výchova

          • Denne sme priamo alebo nepriamo účastníkmi cestnej premávky:ako vodiči,cyklisti,chodci alebo cestujúci v dopravných prostriedkoch a preto je význam prevencie detí na život v premávke a na cestách veľmi dôležitý. Dňa 2.6.2023 navštívili aj našich najmenších prvákov pracovníčky PZ z Krupiny,aby žiakom vysvetlili ako sa správať v premávke a na cestách, za čo im ďakujeme.

          • Slovinsko - rozlúčka

          • Erasmus týždeň sa skončil .

            Všetko má svoj začiatok, ale aj koniec. Už sme takmer doma , ale časť z nás zostáva v Šmartno pri Slovenj Gradec v SLOVINSKU .

          • Slovinsko - 5. deň

          • Dnes boli naši žiaci opäť kreatívni a zruční na hodine techniky . Pracovali v zmiešaných dvojiciach, SLOvinskí žiaci pomáhali SLOvenským, usmerňovali ich v angličtine. Výsledky svojej práce si naši žiaci prinesú domov ako prekvapenie.

            Nakoniec si žiaci zahrali hru "tvárou v tvár", v ktorej viedli konverzáciu so SLOvinskými kamarátmi v stále meniacich sa dvojiciach.

            Naši SLOvenskí žiaci písali ďakovné listy svojim hosťujúcim rodinám a SLOvinskí žiaci písali listy svojim SLOvenským kamarátom.

            Popoludnie bolo naozaj pestré. Najprv sme si v telocvični zahrali hru, naučili sa tanec, kamarát zo Slovinska nám zahral na gitare. Naši žiaci dostali certifkáty a nakoniec si pochutnali na palacinkách.

             

          • Slovinsko - 4. deň

          • Navštívili sme úchvatné Škocjanské jaskyne. Pani sprievodkyňa nás sprevádzala/po anglicky/ cez krásne otvorené priestory /vo výške 117m/, pozdĺž rieky Rieka a po viac ako 500 schodoch.

            Navštívili sme krásne historické prímorské mestečko Piran. Naši žiaci si popri anglickej konverzácii vychutnávali pizzu a výhľad na more - pre niektorých to bolo ich prvé stretnutie s morom, takže museli vyskúšať, či je naozaj slané.

            Navštívili sme aj hlavné mesto Slovinska - Ľubľanu. Žiaci si pripravili prezentácie o zaujímavých miestach v centre mesta. Potom sme sa vyviezli výťahom na Ľubľanský hrad, z ktorého sme zažili nádherný výhľad.

          • Slovinsko - 3. deň

          • Dnes boli naši žiaci veľmi kreatívni. Pracovali v zmiešaných skupinkách, takže museli komunikovať v angličtine na hodine výtvarnej. Vytvorili krásne spoločné postery venované téme priateľstva.

            Keď sa naši žiaci posilnili "snackom" v školskej jedálni, pokračovali v aktivitách. V zmiešaných teamoch veľa diskutovali a hľadali podobnosti a rozdiely medzi SLOvenskom a SLOvinskom. Porovnávali tradície, hlavné mestá jedlo, sviatky, známe osobnosti, národné symboly, voľnočasové aktivity a školský systém.

            Zo všetkých aktivít vznikli krásne, ale aj náučné výstupy.

            Dnešné popoludnie naši žiaci strávili s partnerskými rodinami a svojimi SLOvinskými kamarátmi. Navštívili mesto, dali si pizzu. Niektorí vycestovali ďalej, iní blízko. Navštívili okolitú prírodu, či športové podujatie. Zistili, že učíme sa nie len v škole, ale dá sa mnoho naučiť aj v rodinách - a to nie iba angličtinu, ale dôležitosť rodiny a priateľstva, ako sa cítiť dobre a zdravo, ako spolu tráviť čas a veľa komunikovať.

             

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Senohrad
      • +421 455595240
      • Školská jedáleň: +421 455595231
      • Senohrad 129, 962 43 Senohrad 962 43 Senohrad Slovakia
      • Mgr. Zlatica Horniaková
      • 37833898
      • 2021672620
      • Mgr. Eva Zelmanová, PhD.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje