• Žiaci zo Slovinska u nás v škole - privítanie

          • 22.10. večer sme privítali v našej škole slovinských priateľov tradične - chlebom a soľou . Potom nasledovalo prekvapenie v podobe dvoch piesní (slovenskej a slovinskej), ktoré pripravila Evka Guttenová so žiakmi . Pani riaditeľka všetkých privítala po anglicky, slovensky a slovinsky. Všetkým popriala najmä krásny týždeň plný zážitkov a nových skúseností . Na záver pani učiteľka Krčmáriková všetkých rozdelila do rodín a popriala im pekný večer a noc v nových rodinách.

          • Mdely hydraulických zariadení

          • Žiaci šiesteho ročníka sa na hodinách fyziky učili o vlastnostiach kvapalín a hydraulických zariadeniach. Vyrobili vlastné modely takýchto zariadení, ktoré odprezentovali na hodine. Predviedli ich aj žiakom prvého stupňa, ktorí si ich mohli vyskúšať.

          • Mesiac úcty k starším - 1. ročník

          • Mesiac október by mal byť pre náš všetkých aj pripomienkou, ako si uctiť starších ľudí v našom okolí. Prváci dnes pre svojich starých rodičov vytvárali darčeky na hodine výtvarnej výchovy, aby im poďakovali za opateru, lásku a dobrotu.

          • eTwinning - Ocenenie pre p. učiteľku Krčmárikovú

          • Október je mesiacom, kedy zberáme poslednú úrodu. Aj naša škola tento rok zbiera "úrodu" po náročnej práci, množstve hodín nad papiermi, za PC, rozhovormi... Takýmto príkladom je aj naša pani učiteľka Lucka Krčmáriková, ktorá za svoju úžasnú prácu získala certifikát - ocenenie národnej značky kvality za projekt Let's become friends

            Gratulujeme za tento skvelý úspech ⚘

          • Erasmus days - 3. day

          • Dňa 13.10. sa na našej škole organizoval Erasmus days 2023 pre širokú verejnosť. Naša škola realizovala mobility so žiakmi, kurzy pre učiteľov, Job-shadowing a prípravnú návštevu. O skúsenosti a zážitky sa podelili žiaci a učitelia prostredníctvom prezentácií, workshopov, výstavných panelov, spomienkových predmetov, rozhovorov, pohybových aktivít...

            Navštívili nás: bývalí žiaci, rodičia, žiaci a učitelia zo Sebechlieb, pani učiteľky z MŠ, zamestnankyňa obecného úradu, Rádio Regina Stred, krupinská televízia KTV. Ďakujeme Vám za návštevu a príjemne strávené chvíle.

          • Ocenenie našej školy - Zelená škola

          • Naša spolupráca priniesla krásny úspech. Dnes sme si oficiálne prebrali v Košiciach CERTIFIKÁT A VLAJKU Zelenej školy v oblasti "Zeleň a ochrana prírody".

            Ďakujeme žiakom, zamestnancom, rodičom, obecnému úradu a priateľom školy za aktivitu v projekte Zelená škola. A obrovská vďaka patrí pani učiteľke Ďurčovej. 

            V rámci programu Certifikácie sme sa zúčastnili obohacujúcich workshopov: Kvety zblízka, Čo sa ukrýva v našej kozmetike? a Energetická gramotnosť.

            Agneska D. vyrábala kvetinový venček z kvetov zo slovenskej farmy.

            Eva Z. a Števka Ď. si vyrobili mydlo a deodorant z prírodných materiálov, venovali sa kritickému mysleniu a spoznávali energiu cez rôzne zaujímavé úlohy.

            Veľmi sa tešíme z ďalšieho úspechu našej školy

          • Erasmus days - 2. day - Estónsko

          • Vo štvrtok, 12. októbra, sme sa na počesť našej partnerskej krajiny - Estónska - obliekli do farieb vlajky.

            Žiaci, ktorí absolvovali mobilitu v Estónsku si pripravili prezentáciu pre všetkých žiakov našej školy.

          • Erasmus days - 1. day - Slovinsko

          • V stredu 11. októbra sme začali naše Erasmus days. Na počesť našej partnerskej krajiny - Slovinska sme sa obliekli do farieb vlajky.

            Žiaci, ktorí sa zúčastnili mobility v Slovinsku si pripravili prezentáciu pre žiakov našej školy, aby sa podelili o svoje skúsenosti a zážitky.

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka

          • Ministerstvo školstva zabezpečuje raz ročne v súčinnosti so základnými školami, vysokými školami a

            športovými organizáciami celoslovenské testovanie pohybových predpokladov žiakov prvých a tretích

            ročníkov základných škôl.

            Testovanie je súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu.

            Cieľom projektu je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s

            deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať

            deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady.

            Testovacia batéria pre identifikáciu pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníkov ZŠ pozostáva z

            disciplín:


             telesná výška a telesná hmotnosť

             predklon v sede s dosahovaním

             opakovaná zostava s tyčou

             výdrž v zhybe nadhmatom

             skok do diaľky z miesta

             ľah-sed

             kotúľanie 3 lôpt

             člnkový beh 4 x 10 m

             vlajková naháňačka

             viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov


            Na našej škole sa toto testovanie uskutočnilo 10.10.2023.

          • Moduly v škole

          • Naša škola, spolu s ďalšími 17 školami, bola počas 3 týždňov zapojená do projeku ´Moduly v škole´.

            KARATE - Zahraj si: UBRÁŇ SA!

            Moduly sú projekt MŠVVaŠ SR, ktorého cieľom je skvalitniť hodiny telesnej a športovej výchovy prostredníctvom inovatívneho obsahu a zaujímavých vzdelávacích metód. Projekt koordinovane prepája prostredie škôl s prostredím športových zväzov, klubov a organizácií. Okrem skvalitnenia hodín TaŠV je jeho cieľom ukázať žiakom možnosti a spôsoby trávenia voľného času. V neposlednom rade inšpiruje a motivuje pedagógov využívať inovatívne metódy, pomáha im napredovať v kariérnom raste.

            Jeden modul predstavuje ucelený tematický blok 6 vyučovacích hodín, ktoré priamo na hodine TaŠV spolu s triednou učiteľkou odučí profesionálny tréner alebo inštruktor (tzv. Poskytovateľ). Modul musí byť odučený na všetkých školách rovnako a štandardizovane. Musí byť primeraný vekovej kategórií a nadväzovať na učebné osnovy. Za poskytnutý Modul škola neplatí žiadny poplatok.

            Ďakujeme MŠVVaŠ SR, SZK a Mária Černá

          • Erasmus days 2023

          • Milí priatelia, rodičia, známi aj neznámi

            Pozývame Vás na výstavu a prezentáciu našich projektov v rámci Erasmusdays 2023. Príďte sa pozrieť, akí sme hrdí a vďační za všetky benefity, ktoré sme získali zapojením sa do programu Erasmus+.

            Všetci sú srdečne vítaní

            Vaše deti a ich pedagógovia

          • Poľsko - prípravná návšteva

          • 8.-10.10.2023 sme sa zúčastnili prípravnej návštevy v Poľsku (p.Zelmanová, p.Krčmáriková a p.Horniaková). Prvý deň sme pripravovali možnosti cesty a spoznávali okolie. Druhý deň nás v škole vrelo privítala pani riaditeľka Ewa, ktorá nás previedla celou školou a jej areálom. Spoznali sme niektorých učiteľov a zamestnancov. Privítala nás aj zástupkyňa starostky, s ktorou sme strávili čas v priateľskom rozhovore. Pripravili sme časový harmonogram našej mobility, ktorá sa uskutoční 19.-25.11.2023. Tretí deň sme spoznávali mesto a špecializované učebne v škole.

          • Brhlovce a Želiezovce

          • V piatok 6.10.2023 naši žiaci 2. stupňa navštívili kamenné obydlia v obci Brhlovce a ukážkovú včelnicu v obci Želiezovce.

            Kamenné obydlia v súčasnosti už neslúžia na bežné bývanie. Obydlia v pieskovci si obyvatelia vysekali pred mnohými storočiami. Ako múzeum sa používa len jeden dvor s priľahlými izbami v svahu. V izbách sú vystavené pracovné nástroje, pomôcky, nábytok, informačné nástenné tabule, ...

            Ukážková včelnica patrí medzi málo včelníc na Slovensku, kde sa návštevník môže dozvedieť veľa informácií o včelárení. Ing. Jókay, včelmajster, vlastní a riadi včelnicu s 500 produkčnými včelstvami, ktoré má umiestnené na troch stanovištiach. Včeláreniu sa venuje 42 rokov a svoju včelnicu zveľadil na modernú prevádzku, kde má potrebné zázemie pre prácu so včelami. Previedol nás skladom častí úľov, dvorovou časťou s kotlovými pieckami na vytavovanie vosku, nahliadli sme do chladiarne rámikov, do tepelnej komory, ukázal nám medomet a zakončili sme prehliadku v čistej prevádzke, kde sa med balí a expeduje. K dispozícii má 8 druhov medu. Okrem medu vyrába aj zmesi medu a peľu a iné špeciality. 

            Žiakom sa exkurzia veľmi páčila.

          • Planetárium

          • Dňa 6.10. žiaci I.stupňa a žiaci ŠT2 zažili fascinujúce vesmírne divadlo vo Hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Pre žiakov bol pripravený program,ktorý pozostával z dvoch častí. V prvej pozerali film v planetáriu, ktorý bol doplnený stručným výkladom. V druhej,keďže bolo priaznivé počasie,pozorovali dianie na oblohe pomocou astronomickej techniky so sprievodným slovom odborného pracovníka.

          • Svetový deň zvierat

          • V stredu 4. októbra žiakom ŠKD porozprávala pani učiteľka Ďurčová o histórii Svetového dňa zvierat a o zvieratách, ktoré sú rekordmanmi v živočíšnej ríši. Potom tretiaci so štvrtákmi vytvorili plagát o týchto zvieratách, prváci a druháci nakreslili svoje obľúbené zvieratko.

          • Imatrikulácia 2023

          • Tento týždeň sme začali slávnostne. V pondelok 2.10.2023 mali žiaci prvej triedy svoj veľký deň. Stali sa právoplatnými žiakmi našej školy. Na tejto ceste ich sprevádzali deviataci. Prváci plnili úlohy, ktoré pre nich pripravili, aby vyslobodili svoju pani učiteľku. Prváci ukázali svoju zdatnosť a šikovnosť: recitovali, počítali, spievali, tancovali… Spoločne predniesli sľub prváka. Na záver ich deviataci pasovali za prvákov a odovzdali im imatrikulačný list a milé darčeky. Prajeme prvákom veľa úspechov a radostných zážitkov v škole!

          • Na našej škole nám záleží

          • Na našej škole nám všetkým záleží. To, čo zvládneme, radi zveľadíme. Každý z nás sa snaží prispieť ku krajšiemu okoliu a ukázať, že nie vždy treba vymeniť staré za nové, ale aj to staré sa dá upraviť - naši žiaci 8. ročníka začali s maľovaním plechového plota okolo školy, pani učiteľka Renátka Záchenská nádhernou maľbou oživila staré dvere a naše pani upratovačky opäť krásnou jesennou výzdobou oživili areál. 

          • ŠT2 - hodina výtvarnej výchovy

          • Žiaci ŠT2 pod vedením pána učiteľa Gajdošíka vytvorili na hodine výtvarnej výchovy krásne tváre. Prírodný materiál, ktorý pri výrobe použili, si sami vyhľadali v areáli našej školy.

          • Estónsko - 7. deň

          • V piatok doobeda sa naši žiaci stali hercami, aby predviedli dialógy vo dvojiciach alebo v skupinách podľa zadanej témy. Zahrali rôzne pocity bez slov - bodylanguage. V ďalšej aktivite zisťovali, aké by bolo nevedieť po anglicky - snažili sa dorozumieť rodnými jazykmi, ale neúspešne.

            Poslednou doobedou aktivitou bolo kreslenie portrétov, pričom museli pozerať do očí, aby nevideli na papier, na ktorý kreslili.

            Prezreli sme si obrázky zo včerajšieho športového dňa a po, opäť, výbornom obede sme sa vybrali do lezeckého parku, ktorý patrí do areálu školy. V parku naši žiaci nechali stopu - namaľovali na jeden z kameňov symboly našej krajiny. Kým niektorí maľovali, ostatní skúšali svoje sily pri aktrakciách v parku.

            Týždeň v krásnej krajine s príjemnými ľuďmi zbehol veľmi rýchlo. Stretli sme sa na záver, aby sme si vymenili svoje pocity, dojmy, navzájom sa poďakovali, naši žiaci dostali certifikáty, posilnili sme sa pred cestou.

            Ďakujeme všetkým za krásne dni a ponáhľame sa na autobus, trajekt, aby sme sa dostali do hlavného mesta, kde strávime poslednú noc našej mobility.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Senohrad
      • +421 455595240
      • Školská jedáleň: +421 455595231
      • Senohrad 129, 962 43 Senohrad 962 43 Senohrad Slovakia
      • Mgr. Zlatica Horniaková
      • 37833898
      • 2021672620
      • Mgr. Eva Zelmanová, PhD.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje