• Poľsko - 2. deň

          • Pondelkové dopoludnie sa naši žiaci zoznamovali s poľskými kamarátmi vďaka rôznym kooperatívnym hrám a aktivitám, pri ktorých si museli precvičiť aj angličtinu.

            Prišla nás privítať aj pani starostka, ktorá nám porozprávala zaujímavosti o meste Zløty Stok a naši žiaci sa jej predstavili.

            Po krátkej, ale veľmi chutnej prestávke sme pokračovali. Naši žiaci v zmiešaných tímoch pracuvali na ochrane životného prostredia a planéty. Inšpirovali sa vo videonahrávke, vyplnili krátky pracovný list a pustili sa do projektov. 

            Skvelá práca

            'Let's clean the world' - bolo dnes poobede naše motto. Vybrali sme sa do okolia školy a mesta, aby sme "vyčistili" prírodu od odpadkov a smetí. Po práci sme si dopriali výbornú večeru uprostred prírody - grilovaného pstruha v reštaurácii, kde ich v jazere chovajú. Počas aktivít a večere sa naši žiaci lepšie spoznávali so svojimi poľskými rovesníkmi.

          • Poľsko - 1. deň

          • Posledné dobrodružstvo v tomto kalendárnom roku cez Erasmus+ sme začali v nedeľu 19.11. Týždeň strávime v základnej škole v mestečku Złotý Stok v Poľsku.

            Po dlhej ceste autobusom nás čakali naši hostitelia, ktorí nás všetkých vrelo privítali.

            Čaká nás opäť veľa nových skúseností a zážitkov

          • DoD Krupina

          • V stredu 16.11. žiaci deviateho ročníka navštívili stredné školy v Krupine. Prehliadli si priestory škôl - Gymnázia A. Sládkoviča a Strednej odbornej školy obchodu a služieb. Počas prehliadky sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií od súčasných študentov oboch škôl. Zistili, aké sú možnosti štúdia, mimoškolské aktivity, zapojenosť do projektov.

            Ďakujeme GAS a SOŠOaS za veľmi podnetné doobedie.

          • Exkurzia Krupina - Múzeum A. Sládkoviča

          • Dňa 10. 11. 2023 sa žiaci 8. ročníka zúčastnili exkurzie v Múzeum A. Sládkoviča v Krupine, aby si
            rozšírili svoje vedomosti o významnom krupinskom rodákovi. Cestou do múzea sa zastavili v parku,
            kde o ňom začali z informačnej tabule získavať prvé informácie. V samotnom múzeu zaujal odborným
            výkladom PhDr. Miroslav Lukáč, ktorý poskytol našim žiakom množstvo ďalších faktov zo života
            Andreja Sládkoviča.

          • Futsal

          • Chlapci 7., 8. a 9. ročníka sa 10.11. zúčastnili v Krupine súťaže FUTSAL (Gazdík, Dolinský, Sliacky, Franka, Kotruch, Berac, Baláž, Domby). Zo 7 družstiev sa umiestnili na krásnom druhom mieste. 

            Gratulujeme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu. Veľké ĎAKUJEM patrí aj pánovi Dombymu za trénerskú výpomoc 

          • Šarkaniáda 2023

          • „Hola, hola, hou, letí šarkan oblohou.
                  A na deti vyciera, biele zuby z papiera.“

            Jeseň je predo dvermi a s ňou aj príroda sprevádzaná pestrými farbami. Súčasťou jesene sú aj detské hry, medzi ktoré patrí aj výroba, maľovanie a púšťanie šarkanov.

            Aj my, žiaci prvého stupňa, sme si mesiac november príjemne spestrili jesennou šarkaniádou, ktorá sa uskutočnila dňa 7.a 9. novembra v blízkom okolí našej školy. 

            To bola nádhera, keď na oblohe lietalo toľko krásnych šarkanov. Obloha hýrila farbami jedna radosť a pretože svietilo krásne slniečko a fúkal vetrík aj chvosty šarkanov sa vlnili vo vetre

            Bolo počuť výkriky detí, ktoré s nadšením kričali „letí, letí, pozrite, ako letí vysoko....“

            Žiaci sa pobytom na čerstvom vzduchu vyšantili. Boli sme veľmi radi, že sa jesenná  šarkaniáda vydarila a naplnila šťastím srdiečka našich žiakov.

             

          • Jobshadowing 4

          • V rámci programu Erasmus+ absolvovala pani učiteľka Katka Čardášová jobshadowing v Katolíckom gymnáziu v Třebíči. Aj nám o tom napísala.

            Job shadowing Třebíč: DEŇ PRVÝ

            Po milom privítaní mi pani zástupkyňa ukázala krásne priestory historickej časti gymnázia (budova bývalého kláštora) i novú moderne vybavenú prístavbu. Porozprávala mi aj o histórii školy a (skoro) úspešne J sa snažila svoju slovenskú kolegyňu zorientovať v bludisku odborných učební, tried...

            Následne som na hodinách českého jazyka pozorovala využívanie digitálnych nástrojov a aplikácií na vyučovaní. Digitálne prostredie google rooms a jamboard či mentimetra zaujalo nielen českých žiakov, ale aj pozorovateľku zo Slovenska.

            Na hodine OBN pani učiteľka pripravila svojim študentom niekoľko aktivizujúcich metód práce na hodine.

            Veľmi príjemné bolo stretnutie s vedením Katolíckeho gymnázia Třebíč, kde sa pán riaditeľ zaujímal nielen o našu základnú školu, ale aj o obec, v ktorej sa nachádza.

            Nepochybne podnetná bola aj diskusia s vyučujúcou dejepisu, kde som sa dozvedela o zaujímavých dejepisných súťažiach so znalostnými i výkonovými úlohami (Dějepravné súťaženie, Samet na školách), na príprave ktorých sa podieľa školský parlament.

            Job shadowing Třebíč: DEŇ DRUHÝ

            Utorok bol opäť bohatý na podnetné a motivujúce pozorovania. Na hodine češtiny to bola štylistika, kde som mohla pozorovať inovatívne metódy výučby praktických písomností (súkromného listu) a spôsobu hodnotenia výkonov spolužiakov i sebahodnotenia.

            Hodina nemeckého jazyka bola plná pohybu i využitia IKT. Precvičovať časovanie slovies zapisovaním na správne lístky rozmiestnené po triede je evidentne zábavnejšie, ako vpisovať ich do zošita.

            Žiaci využívali mobilné telefóny na načítanie QR kódov cvičení i vypracovanie úloh v aplikácii blooklet, ktorá bola podľa ich reakcií evidentne obľúbená. Žiaci pracovali vo dvojiciach a zároveň súťažili s inými dvojicami spolužiakov.

            Veľmi podnetné bolo pre mňa sledovať využitie metódy CLIL na hodine geografie, kde spolupracujú dve vyučujúce, aby študenti súčasne zlepšovali svoje poznatky z geografie i angličtiny. Túto metódu považujú kolegyne za motivujúcu aj pre ne samotné.

            Záver dňa patril spoznávaniu historickej časti Třebíča – zámku, Baziliky sv. Prokopa a starej židovskej štvrti, ktoré vo večernom osvetlení pôsobili priam magicky.

             

            Job shadowing Třebíč: DEŇ TRETÍ

            Streda sa niesla v znamení dejepisu a českého jazyka.

            Na hodinách dejepisu žiaci využívali cvičenia vytvorené v aplikácii historylab.cz - žiaci opakovali učivo z predchádzajúcej hodiny, zároveň však majú k dispozícii triedne kontá, kde môžu pracovať kooperatívne aj individuálne. Zaujali ma úlohy, v ktorých žiaci vyjadrovali svoj názor na závažnosť reálií, ktoré mohli mať vplyv na preberanú historickú udalosť – Mníchovskú dohodu z roku 1938. Podľa poradia označeného žiakmi sa zväčšoval štítok označujúci udalosť. Zároveň pán učiteľ nabádal žiakov, aby hľadali paralely v súčasnosti.

            Na ďalšej hodine bolo témou umenie baroka. Počas časti hodiny znela v pozadí baroková hudba, ktorá poslúžila ako motivácia i na navodenie atmosféry. Žiaci opäť pracovali v prostredí historylab, rozoberali barokový obraz a zisťovali, aké udalosti sa odohrali v období jeho vzniku. Zároveň v mobiloch alebo tabletoch vyhľadávali informácie. Na záver hodiny si žiaci mohli vypočuť skladbu z úvodu hodiny v populárnom spracovaní.

            Na hodinách češtiny sa žiaci učili o skracovaní slov prostredníctvom piesne I. Mládka Zkratky. Na vyhľadanie ich významu používali vyhľadávač vo svojich mobilných telefónoch. Keďže viaceré zo skratiek v piesni patria medzi historizmy, dochádzalo zároveň k prepojeniu s dejepisom.

            Hodiny, na ktorých som sa v Třebíči v rámci pozorovania zúčastnila, boli pre mňa podnetné a teším sa, ako využijem viaceré nové formy a metódy vo svojich hodinách. K.Č.

             

          • Jobshadowing 3

          • Pani učiteľka Andrejka Bučíková sa zúčastnila job shadowingu v Třebíči a takto nám napísala o svojich skúsenostiach :

            Job Shadowing Třebíč 6.-8.2023

            V pondelok som mala pripravený bohatý program. Hneď po príchode som sa zoznámila s koordinátorkou projektu, ktorá ma oboznámila s rozvrhom a veľmi príjemným kolektívom s ktorým som prichádzala do kontaktu. Pani zástupkyňa ma previedla po zrekonštruovanej budove osem ročného katolíckeho gymnázia, kde mi postupne odhaľovala históriu vzniku školy. Zároveň sa zaujímala aj o našich študentov a ich dosiahnuté úspechy, ktoré ju milo prekvapili pri nižšom počte žiakov na našej škole.

            Veľmi príjemný rozhovor sa uskutočnil aj s vedením školy Ing. Mgr. Vítom , ktorý sa zaujímal aj o našu školu kladením otázok, pre lepšiu predstavu z akej oblasti som prišla, vyhľadal si polohu našej obce.

            Nové vzdelávacie a vyučovacie metódy a prístupy som mala predstavené na vyučovacej hodine českého jazyka a literatúry, ako aj občianskej výchovy. Kde žiaci pracovali v zmiešaných tímoch.

            Počas ďalších dní som bola oboznámená o ďalšie digitálne a technologické kompetencie pri ktorých sa kladie dôraz na digitálnu bezpečnosť. Veľmi príjemným zistením bolo prebudenie, u žiakov tretieho ročníka, podnikateľského ducha – výroba a predaj desiaty pre žiakov školy. Finančný zisk po všetkých výdavkoch zostával študentom, ako príspevok na výdavky spojené s maturitnou skúškou.

            Na škole majú aj ŠPP Centrum, ktoré majú pevne v rukách E. Šplíchalová a V. Šiburková:

            - Stratégie predchádzania šikany a užívania drog.

            - Rozdelenie na informatívnu a zážitkovú časť.

            - Cieľom zážitkových aktivít je previesť žiakov nástrahami šikanovania, ponúknuť riešenia ako im čeliť, ako riešiť problémy, ako sa vyrovnávať s náročnými situáciami.

            - Podpora jednotlivca aj triedneho kolektívu.

            - Cieľom je oboznámiť so šikanovaním, kyberšikanovaním a ich riešením, aktivizovať empatiu voči obeti a napokon poukázať na prepojenie off-line a online sveta.

            Predpokladom je, že žiaci budú vedieť aplikovať zisky z programov do bežného života. A.B.

          • Stravovanie pre žiakov zo Slovinska

          • Hoci žiaci zo Slovinska už odišli, predsa len sa krátko vrátime k ich návšteve. Na mnohých z nás zanechala obrovský dojem.

            Veríme, že sa u nás dobre cítili, snažili sme sa všetci. Veľká vďaka patrí p. učiteľke Bučíkovej, ktorá pre nich počas celého týždňa pripravovala chutné občerstvenie.

          • Prvouka - 2. ročník

          • Žiaci 2.ročníka sa na hodine prvouky učili ročné obdobia a mesiace v roku. Zhotovili veľmi pekné projekty na tému - Rok v kalendári, pomáhali im aj naši kamaráti zo Slovinska.

          • Návšteva bývalých žiakov

          • V piatok 20.10. nás navštívili naši bývalí žiaci Anička a Janko, ktorí predstavili ôsmakom a deviatakom ich súčasnú školu - Gymnázium Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici. Porozprávali nám o možnostiach a priebehu štúdia na škole.

            Ďakujeme za návštevu, veríme, že našli žiakov, ktorí ich budú nasledovať a prajeme všetko dobré.

          • Žiaci zo Slovinska u nás v škole - 5. deň

          • Posledný deň mobility v škole naši žiaci so svojimi Slovinskymi kamarátmi dokončili spoločné postery, ktoré si aj odprezentovali - Slovinski žiaci porozprávali o najkrajších zážitkoch z celého týždňa, a bolo ich požehnane .

            Dopoludnia žiaci v zmiešaných tímoch pripravovali darčeky, ktoré si Slovinske deti prinesú domov do svojich rodín - boli naozaj veľmi kreatívni a vyrobili krásne jesenné vence z prírodných materiálov.

            V piatok sme mali špeciálnu návštevu - zavítali ku nám Slovinski vojaci, ktorí majú výcvik v Lešti. Prišli pozdraviť Slovinsky tím - učiteľov a žiakov - a zároveň predviedli ukážku moderných zbraní a porozprávali o svojom výcviku všetkým žiakom našej školy.

            ĎAKUJEME

            Posledné poobedie v škole strávili naši hostia so svojimi kamarátmi v telocvični. Napriek upršanému počasiu nám bolo veselo - vyskúšali si rôzne teambuildingové aktivity: kričali, skákali, tlieskali a najmä sa zabávali.

            Slovinski žiaci dostali certifikáty za aktívnu účasť na mobilite počas celého týždňa. Podujatie sme osviežili discoparty a dorazila aj pizza .

          • Jesenné prázdniny

          • Vážení rodičia, milé deti,

            v pondelok 30.10. a 31.10. sú jesenné prázdniny. V stredu 1.11. je sviatok. Nástup do školy je vo štvrtok 2.11.

            Prajeme Vám pekné dni a veľa oddychu

          • Žiaci zo Slovinska u nás v škole - 4. deň

          • Dnes naši žiaci sprevádzali svojich Slovinskych kamarátov na exkurzii po strednom Slovensku. Pripravili si pre nich projekty v podobe posterov, a tak im v angličtine porozprávali o najvýznamnejších miestach, ktoré navštívili po ceste. Najprv sa vydali do geografického stredu Európy. Pokračovali na Oravskom hrade a potom si dali obednú prestávku v kolibe v Dolnom Kubíne. Navštívili aj múzeum Oravskej dediny. Cestou späť obdivovali krásy Liptova a Nízkych Tatier a svoju cestu zakončili vo večernej Banskej Bystrici.

          • Žiaci zo Slovinska u nás v škole - Čas s rodinami

          • Žiaci zo Slovinska trávia svoj čas v škole aktivitami, ktoré sme pre nicih pripravili. Avšak neskoré poobedia a večery trávia s rodinami, v ktorých sú obytovaní. Žiaci spolu s rodičmi sa im venujú intenzívne a pripravujú pre nich pestrý program, vďaka ktorému spoznávajú život u nás i krásy nášej krajiny.

            Ďakujeme.

          • Žiaci zo Slovinska u nás v škole - 3. deň

          • Každé ráno žiaci začínajú deň aktivitou: Friendship path . Diskutujú v zmiešaných skupinkách , kreslia a tvoria postery spoločných spomienok, ktoré budú na záver prezentovať.

             

            Streda sa niesol v znamení výziev /challenge day/.

            Žiaci sa v zmiešaných tímoch zmenili na mladých vedcov a pod mikroskopom skúmali časti rastlín pod vedením p. učiteľky Ďurčovej. V druhej časti vedeckého bloku spoločnými silami postavili autíčka a na záver usporiadali preteky.

            Once upon a time....

            Naši žiaci sa v spoločných tímoch preniesli do sveta rozprávok. Vďaka moderným aplikáciám menili a pretvárali príbehy. Boli veľmi kreatívni a vytvorili inšpiratívne videá, v ktorých predstavili tradičné príbehy v novom šate svojimi očami. Mali len jednu podmienku - happyend .

             

          • Žiaci zo Slovinska u nás v škole - 2. deň

          • Utorkové dopoludnie naši žiaci sprevádzali svojich Slovinskych kamarátov na exkurzii za dobrodružstvom. Najprv sme navštívili kláštor Bzovík, kde žiaci v troch zmiešaných tímoch plnili rôzne úlohy v aplikácii Goosechase🪿.

            V Krupine na nich čakalo prekvapenie v cukrárni - čajík a koláčik.

            Po krátkej prestávke nám pán Lukáč predstavil najvýznamnejšie miesta v meste - Townhall, Museum, Church, The Holy Trinity column, town cellar... a porozprával zaujímavosti z histórie mesta /Sládkovič and the longest poem; witch trials; famous personalities.../.

            Exkurziu sme ukončili na najstaršej strážnej veži na Slovensku - na Vartovke /watchtower/.

            Verím, že všetci žiaci sa dnes naučili veľa nového zábavným, ale aj inovatívnym spôsobom, a zažili pekný deň.

            Poobedie sme strávili športom v telocvični . Pani učiteľka Seková pripravila 6 zábavných pohybových aktivít. V niektorých hrách sme hľadali víťaza ale vo väčšine museli spolupracovať

            Cez prestávku nám pani učiteľka Bučíková pripravila chutné občerstvenie

          • Žiaci zo Slovinska u nás v škole - 1. deň

          • Tento týždeň je to prvý krát, čo sme hostiteľmi pre partnerskú školu zo Slovinska.

            V pondelok mali žiaci pripravený bohatý program.

            Hneď po príchode sme začali deň zoznamovacími aktivitami , potom ich siedmaci sprevádzali po škole a v okolí. V triedach čakali na Slovinskych žiakov rôzne úlohy: spievali, tancovali , čítali , písali a počítali...

            Po prestávke žiaci v zmiešaných tímoch maľovali rôzne symboly našich krajín na plot. Zostane nám krásna pamiatka na ich návštevu.

            O jednej poobede slovinských priateľov privítala na Obecnom úrade v Senohrade pani starostka, ktorá mala pripravený príhovor o fungovaní samosprávny v obci, histórii aj súčasnosti Potom nasledovalo podpisovanie do pamätnej knihy, odovzdávanie darčekov a na záver rozhovory pri občerstvení

            Ďakujeme pani starostke a zamestnancom OcÚ za privítanie a starostlivosť

            Ďalšia zastávka na našej ceste po Senohrade bola v miestnej firme Vlnárska manufaktúra Manželia Vozárovci nás previedli svojou firmou a ukázali nám celý proces spracovania ovčej vlny, dokonca aj to, ako je užitočná a ďalej použiteľná odpadová vlna

            Pred odchodom si mohli v dielničke vyrobiť "funny pencil"

            Ďakujeme za nové poznatky a skúsenosti

            Na záver sme pokračovali na faru, kde nás čakal tiež bohatý program. Najprv sme navštívili jeden z pôvodných domov , kde je vystavená stála expozícia. Druhou zastávkou bol kostol , kde nám pán farár porozprával históriu a nazreli sme do veže so zvonmi a krásnym výhľadom . Vrátili sme sa opäť na faru a tam nás čakala E.Guttenová so žiakmi a krásnym mini koncertom . No a záver sa niesol v znení rozhovorov a občerstvenia

            Posledné ďakujem tohto dňa patrí pánovi farárovi a pomocníčkam - bolo to skvelé

             

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Senohrad
      • +421 455595240
      • Školská jedáleň: +421 455595231
      • Senohrad 129, 962 43 Senohrad 962 43 Senohrad Slovakia
      • Mgr. Zlatica Horniaková
      • 37833898
      • 2021672620
      • Mgr. Eva Zelmanová, PhD.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje