• Jobshadowing 4

          • V rámci programu Erasmus+ absolvovala pani učiteľka Katka Čardášová jobshadowing v Katolíckom gymnáziu v Třebíči. Aj nám o tom napísala.

            Job shadowing Třebíč: DEŇ PRVÝ

            Po milom privítaní mi pani zástupkyňa ukázala krásne priestory historickej časti gymnázia (budova bývalého kláštora) i novú moderne vybavenú prístavbu. Porozprávala mi aj o histórii školy a (skoro) úspešne J sa snažila svoju slovenskú kolegyňu zorientovať v bludisku odborných učební, tried...

            Následne som na hodinách českého jazyka pozorovala využívanie digitálnych nástrojov a aplikácií na vyučovaní. Digitálne prostredie google rooms a jamboard či mentimetra zaujalo nielen českých žiakov, ale aj pozorovateľku zo Slovenska.

            Na hodine OBN pani učiteľka pripravila svojim študentom niekoľko aktivizujúcich metód práce na hodine.

            Veľmi príjemné bolo stretnutie s vedením Katolíckeho gymnázia Třebíč, kde sa pán riaditeľ zaujímal nielen o našu základnú školu, ale aj o obec, v ktorej sa nachádza.

            Nepochybne podnetná bola aj diskusia s vyučujúcou dejepisu, kde som sa dozvedela o zaujímavých dejepisných súťažiach so znalostnými i výkonovými úlohami (Dějepravné súťaženie, Samet na školách), na príprave ktorých sa podieľa školský parlament.

            Job shadowing Třebíč: DEŇ DRUHÝ

            Utorok bol opäť bohatý na podnetné a motivujúce pozorovania. Na hodine češtiny to bola štylistika, kde som mohla pozorovať inovatívne metódy výučby praktických písomností (súkromného listu) a spôsobu hodnotenia výkonov spolužiakov i sebahodnotenia.

            Hodina nemeckého jazyka bola plná pohybu i využitia IKT. Precvičovať časovanie slovies zapisovaním na správne lístky rozmiestnené po triede je evidentne zábavnejšie, ako vpisovať ich do zošita.

            Žiaci využívali mobilné telefóny na načítanie QR kódov cvičení i vypracovanie úloh v aplikácii blooklet, ktorá bola podľa ich reakcií evidentne obľúbená. Žiaci pracovali vo dvojiciach a zároveň súťažili s inými dvojicami spolužiakov.

            Veľmi podnetné bolo pre mňa sledovať využitie metódy CLIL na hodine geografie, kde spolupracujú dve vyučujúce, aby študenti súčasne zlepšovali svoje poznatky z geografie i angličtiny. Túto metódu považujú kolegyne za motivujúcu aj pre ne samotné.

            Záver dňa patril spoznávaniu historickej časti Třebíča – zámku, Baziliky sv. Prokopa a starej židovskej štvrti, ktoré vo večernom osvetlení pôsobili priam magicky.

             

            Job shadowing Třebíč: DEŇ TRETÍ

            Streda sa niesla v znamení dejepisu a českého jazyka.

            Na hodinách dejepisu žiaci využívali cvičenia vytvorené v aplikácii historylab.cz - žiaci opakovali učivo z predchádzajúcej hodiny, zároveň však majú k dispozícii triedne kontá, kde môžu pracovať kooperatívne aj individuálne. Zaujali ma úlohy, v ktorých žiaci vyjadrovali svoj názor na závažnosť reálií, ktoré mohli mať vplyv na preberanú historickú udalosť – Mníchovskú dohodu z roku 1938. Podľa poradia označeného žiakmi sa zväčšoval štítok označujúci udalosť. Zároveň pán učiteľ nabádal žiakov, aby hľadali paralely v súčasnosti.

            Na ďalšej hodine bolo témou umenie baroka. Počas časti hodiny znela v pozadí baroková hudba, ktorá poslúžila ako motivácia i na navodenie atmosféry. Žiaci opäť pracovali v prostredí historylab, rozoberali barokový obraz a zisťovali, aké udalosti sa odohrali v období jeho vzniku. Zároveň v mobiloch alebo tabletoch vyhľadávali informácie. Na záver hodiny si žiaci mohli vypočuť skladbu z úvodu hodiny v populárnom spracovaní.

            Na hodinách češtiny sa žiaci učili o skracovaní slov prostredníctvom piesne I. Mládka Zkratky. Na vyhľadanie ich významu používali vyhľadávač vo svojich mobilných telefónoch. Keďže viaceré zo skratiek v piesni patria medzi historizmy, dochádzalo zároveň k prepojeniu s dejepisom.

            Hodiny, na ktorých som sa v Třebíči v rámci pozorovania zúčastnila, boli pre mňa podnetné a teším sa, ako využijem viaceré nové formy a metódy vo svojich hodinách. K.Č.

             

          • Jobshadowing 3

          • Pani učiteľka Andrejka Bučíková sa zúčastnila job shadowingu v Třebíči a takto nám napísala o svojich skúsenostiach :

            Job Shadowing Třebíč 6.-8.2023

            V pondelok som mala pripravený bohatý program. Hneď po príchode som sa zoznámila s koordinátorkou projektu, ktorá ma oboznámila s rozvrhom a veľmi príjemným kolektívom s ktorým som prichádzala do kontaktu. Pani zástupkyňa ma previedla po zrekonštruovanej budove osem ročného katolíckeho gymnázia, kde mi postupne odhaľovala históriu vzniku školy. Zároveň sa zaujímala aj o našich študentov a ich dosiahnuté úspechy, ktoré ju milo prekvapili pri nižšom počte žiakov na našej škole.

            Veľmi príjemný rozhovor sa uskutočnil aj s vedením školy Ing. Mgr. Vítom , ktorý sa zaujímal aj o našu školu kladením otázok, pre lepšiu predstavu z akej oblasti som prišla, vyhľadal si polohu našej obce.

            Nové vzdelávacie a vyučovacie metódy a prístupy som mala predstavené na vyučovacej hodine českého jazyka a literatúry, ako aj občianskej výchovy. Kde žiaci pracovali v zmiešaných tímoch.

            Počas ďalších dní som bola oboznámená o ďalšie digitálne a technologické kompetencie pri ktorých sa kladie dôraz na digitálnu bezpečnosť. Veľmi príjemným zistením bolo prebudenie, u žiakov tretieho ročníka, podnikateľského ducha – výroba a predaj desiaty pre žiakov školy. Finančný zisk po všetkých výdavkoch zostával študentom, ako príspevok na výdavky spojené s maturitnou skúškou.

            Na škole majú aj ŠPP Centrum, ktoré majú pevne v rukách E. Šplíchalová a V. Šiburková:

            - Stratégie predchádzania šikany a užívania drog.

            - Rozdelenie na informatívnu a zážitkovú časť.

            - Cieľom zážitkových aktivít je previesť žiakov nástrahami šikanovania, ponúknuť riešenia ako im čeliť, ako riešiť problémy, ako sa vyrovnávať s náročnými situáciami.

            - Podpora jednotlivca aj triedneho kolektívu.

            - Cieľom je oboznámiť so šikanovaním, kyberšikanovaním a ich riešením, aktivizovať empatiu voči obeti a napokon poukázať na prepojenie off-line a online sveta.

            Predpokladom je, že žiaci budú vedieť aplikovať zisky z programov do bežného života. A.B.

          • Stravovanie pre žiakov zo Slovinska

          • Hoci žiaci zo Slovinska už odišli, predsa len sa krátko vrátime k ich návšteve. Na mnohých z nás zanechala obrovský dojem.

            Veríme, že sa u nás dobre cítili, snažili sme sa všetci. Veľká vďaka patrí p. učiteľke Bučíkovej, ktorá pre nich počas celého týždňa pripravovala chutné občerstvenie.

          • Prvouka - 2. ročník

          • Žiaci 2.ročníka sa na hodine prvouky učili ročné obdobia a mesiace v roku. Zhotovili veľmi pekné projekty na tému - Rok v kalendári, pomáhali im aj naši kamaráti zo Slovinska.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Senohrad
      • +421 455595240
      • Školská jedáleň: +421 455595231
      • Senohrad 129, 962 43 Senohrad 962 43 Senohrad Slovakia
      • Mgr. Zlatica Horniaková
      • 37833898
      • 2021672620
      • Mgr. Eva Zelmanová, PhD.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje